SEA – display of zoeknetwerk?

Geen tijd om je SEO te verbeteren? Of valt er op SEO terrein niks meer te winnen? Dan is het tijd voor Search engine advertising.

Search engine advertising (SEA) is het kopen van advertentieruimte boven en onder de organische zoekresultaten van Google. Je biedt op de veiling van Adwords op de zoektermen (keywords). De concurrentie bepaalt wat de kosten per klik zijn en op welke plek je advertentie in Google komt te staan. Het adverteren doe je met het advertentieprogramma van Google, Google Adwords. Google heeft een marktaandeel van 90 procent in Nederland (edwords, 2017).

Adwords

Zoeknetwerk en displaynetwerk Google

Als je een Adwords Campagne op willen zetten, wat ik zeker aanraad, moet je kiezen waar je de advertentie getoond wil hebben. Dit is standaard op het zoek en displaynetwerk. Het normale zoeken in Google is het zoeknetwerk. Ook Google maps, Google discussiegroepen, google shopping, Google afbeeldingen vallen hieronder. Het displaynetwerk van Google bevat sites zoals Gmail, Youtube, blogs en Google Finance. Ook de sites waar Google als zoekpartner is ingesteld vallen hieronder zoals nu.nl en de telegraaf.nl (erikhermeler, 2017).

Displaynetwerk versus zoeknetwerk

Bij beide netwerken worden je advertenties getoond na betaling. Het verschil zit hem in de click through rate. Bij het zoeknetwerk wordt de advertentie getoond als de gebruiker een bepaalde zoekwoord in google typt. Dit resulteert in een betere click through rate, omdat de advertentie relevant is. Bij displaynetwerk is dit een stuk lastiger. Zo krijg je bijvoorbeeld een advertentie over schoenen als je in Gmail een mailtje stuurt over schoenen. Dit betekent niet dat je opzoek bent naar schoenen. Want wie zegt dat je het over schoenen kopen hebt in het mailtje? Daarom ben ik van mening dat het zoeknetwerk veel beter werkt om echt de juiste mensen op je website te krijgen.

Het is voor iedereen natuurlijk anders welke campagne je opzet. Maar ik zelf ben van mening dat het zoeknetwerk van Google een betere manier is om je doelgroep te bereiken. Graag wil ik jullie mening hierover weten.

 

Bronnen

Zonder naam. (z.d.). Zoekmachine adverteren sea. Geraadpleegd op 22 mei 2017, van
http://www.edwords.nl/kennisbank/definitie/zoekmachine-adverteren-sea/
Hermeler, E. (z.d.). Adwords campagne verschil zoek en displaynetwerk. Geraadpleegd op 22 mei 2017, van
https://erikhermeler.nl/adwords-campagne-verschil-zoek-en-displaynetwerk/