Waarom is linkbuilding zo belangrijk?

Heb je alle andere manieren al geprobeerd om hoger in de organische zoekresultaten van Google te komen? Dan is het nu tijd om aan linkbuilding te doen. Let wel op! Doe je het goed dan zal je veel nieuwe mensen naar je website trekken, maar het kan ook catastrofaal mis gaan. Dus zorg ervoor dat je je goed inleest, voordat je aan linkbuilding begint (Onlinemarketing, 2017).

Linkbuilding

Linkbuilding kan je ook de kop kosten.  

Veel mensen denken dat linkbuilding vrij makkelijk is. Linkbuilding is misschien wel het lastigste aspect van search engine optimization. Zo zijn er veel online marketeers die je van alles beloven op het gebied van linkbuilding, maar kunnen het maar zelden waarmaken. De gevolgen van foute linkbuilding op jouw website is enorm. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de zoekmachine een update voor een algoritme uitvoert en dat je website volledig verdwijnt uit de zoekresultaten. Maar dat neemt niet weg dat linkbuilding een belangrijke factor is om een hogere positie in Google te behalen.

Wat is linkbuilding?

Heel makkelijk gezegd is linkbuilding het verzamelen van linkjes vanaf een andere website naar jouw website. De linkjes worden geïndexeerd door Google zoals een gewone gebruiker op het internet surft. Er wordt gewoon doorgeklikt vanaf die website, waar jouw link staat, door de algoritmes. Maar Het gaat niet alleen om zoveel mogelijk off page links te verzamelen. Google kijkt nog naar veel meer punten:

 • De kwaliteit en de autoriteit van de pagina waar het linkje op staat.
 • Of het onderwerp van de pagina waar de link op staat gerelateerd is aan het onderwerp van de pagina waar de link naar verwijst.
 • Of er content op de website staat waar naar gelinkt wordt.
 • Wat het totale linkprofiel is van de website
 • Hoeveel andere externe links staan er op de pagina
 • Of er een anchor tekst in het linkje zit
 • Is het een rechtstreekse link of is het een redirect link?
 • Of de link wel werkt naar jouw pagina (geen 404 foutmelding).
 • Is het een betaalde link?
 • Wordt er gelinkt naar de homepage of ook naar subpagina’s (Seozwolle,2017)?

Goede content als basis voor linkbuilding

Je moet een goede basis hebben voordat je aan linkbuilding begint. Zorg ervoor dat je content op de website kwalitatief goed is. Als je website goede content bevat zoals teksten, afbeeldingen, producten en downloads dan zullen mensen vanzelf naar jouw website linken. Hierdoor ontstaat een mooi, natuurlijk en gezonde linkprofiel.

Let op!: wat je nooit moet doen bij linkbuilding

Er zijn een aantal dingen die je nooit moet doen als je bezig bent met linkbuilding. Meestal zal dit geen effect hebben op je SEO en het kan zelfs nadelig zijn.

 • Betalen voor linkjes, het ruilen van linkjes of het belonen als iemand linkt naar jou.
 • Linkjes van spamwebsites
 • Landingspagina’s of websites bouwen met als enig doel om te linken
 • Linkbuilding uitbesteden aan bureaus. Ze beloven je veel dingen die ze meestal niet waar kunnen maken.

Linkbuilding is heel belangrijk om hoger te komen in de organische zoekresultaten. Zorg ervoor dat je een gezonde linkprofiel creëert. Laat je niet misleiden door de woorden van online marketing bureaus die je bepaalde resultaten beloven, wat ze niet waar kunnen maken. Het is belangrijk dat je ook vanuit de klant denkt. Door zelf goede content te plaatsen zal je vanzelf meer linkjes krijgen, wat resulteert in meer traffic op je website. Graag wil ik weten wat jouw ervaring is met linkbuilding. Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Neem dan contact op!

 

Bronnen:

Online marketing. (z.d.). wat is linkbuilding. Geraadpleegd op 22 mei 2017, van
https://www.onlinemarketing.triplepro.nl/online-marketing/wat-is-linkbuilding
Steenbergen, R. (2014, 2 september). Link building en seo. Geraadpleegd op 22 mei 2017, van
https://www.seozwolle.nl/link-building-en-seo.html